Hur Man Förbereder sig Mentalt för Högskoleprovet

Hur Man Förbereder sig Mentalt för Högskoleprovet

Högskoleprovet är ett av Sveriges mest omfattande prov – åtminstone sett till antalet människor som gör provet. Varje år gör tiotusentals elever och andra högskoleprovet. De flesta gör det i hopp om att prestera väl och komma in på en utbildning som deras nuvarande betyg inte räcker till för.

Faktum är att fler än 25.000 studenter, cirka en tredjedel av alla sökande, kommer in på högskolan tack vare deras resultat från högskoleprovet.

Med det sagt är högskoleprovet både viktigt men också en värdefull tillgång för att komma vidare i din utbildning och karriär och bygga den framtid och karriär som du drömmer om.

Med detta i åtanke är det naturligt att du vill förbereda dig så väl som du bara kan för att ge dig skälv de bästa möjliga chanserna för att prestera väl. En del är naturligtvis att plugga ofta och regelbundet. Men när det kommer till prov är naturligtvis den mentala förberedelsen minst lika viktig.

I denna artikel tar vi en närmare titt på några av de viktigaste sakerna du kan göra för att förbereda dig mentalt för högskoleprovet.

Förbered dig mentalt inför högskoleprovet

Innan

Att plugga mycket sista dagen innan högskoleprovet är värdelöst. Om du inte vet något då lär du knappast det på en dag. Dagen innan provet bör reserveras till att fräscha upp vad du redan har pluggat på samt förbereda dig mentalt.

Ge dig själv en vila precis innan provet. Finns det några aktiviteter som du kan göra särskilt bra för att koppla av? Gillar du att spela piano, titta på en film, eller leka med ditt husdjur? Då rekommenderar jag att du använder dagen före högskoleprovet till denna aktivitet. Ta dig tid till det så kan du gå in till tentan avslappnad och med nya krafter nästa dag.

Andningsövning för att minska stress

Stress kan vara mycket störande under provet. Därför är det viktigt att ha några motåtgärder redo. Några mycket enkla övningar som du kan använda när du studerar och även under provet hjälper mot stress. Om du inte kan koncentrera dig, ägna en minut åt att göra någon av följande övningar:

Växlande andning

Sitt rakt på en stol så att din rygg, nacke och huvud är helt raka. Det kan vara lite obekvämt i början, men du kommer att upptäcka att det är väldigt avkopplande.

Vila din vänstra hand bekvämt på ditt vänstra knä. Tryck lätt på höger näsborre med höger tumme så att den stängs. Andas in djupt genom vänster näsborre. Lägg nu ditt högra lillfinger på vänster näsborre så att den också är stängd. Sedan tar du bort höger tumme och öppnar därmed höger näsborre. Andas ut djupt genom höger näsborre och andas sedan in igen. Sedan byter du fingrar igen. Du gör detta fyra eller fem gånger.

Känner du att du sakta blir lugn och avslappnad?

Andas in långsamt

Det är också viktigt för denna övning att du sitter upprätt. Rygg, nacke och huvud helt raka. Andas alltid ut dubbelt så länge som du andas in. Så när du har andats in i cirka 3 sekunder, ta dig tid att andas ut i 6 sekunder. Räkna bara sekunderna. Upprepa detta 4-5 gånger.

Visualisering

Visualisering kan vara väldigt effektivt för att förbereda dig mentalt för ett högskoleprov (eller vilket annat prov som helst för den delen). Du bör göra den här övningen kvällen innan provet, precis innan du lägger dig.

Vårt minne reagerar på det som föreställs på nästan samma sätt som på det vi har upplevt. Du kan använda detta för att skydda dig mot provångest. För att göra detta, föreställ dig hur det kommer att vara när du gör provet. Föreställ dig hur du går in i provsalen, sätter dig ner, visualisera hur stolen känns, och hur skönt det känns när provet är klart.

Du hittar din plats, har dina skrivverktyg redo, tar ytterligare ett djupt andetag och tittar sedan på provet. Du gör allt precis som du har övat. Du går igenom uppgifterna lugnt och med koncentration, läser allt noggrant. Du gör ditt bästa i alla uppgifter.

Föreställ dig också hur du fastnar med en uppgift och hur du reagerar på den: utan att tappa lugnet går du vidare till nästa uppgift och kommer ihåg den problematiska uppgiften till senare.

När du är klar med alla uppgifter, lägg ifrån dig pennan och ta några sekunder att reflektera. Nu är du redo att kontrollera ditt arbete. Du går igenom provet i tur och ordning. Du läser frågorna och dina svar igen. Det sista du gör är att revidera ditt prov.

Du föreställer dig att du lämnar in alla dokument och packar ihop dina saker. Du är utmattad men nöjd. Oavsett vad som händer nu: du har klarat provet och kan vara stolt över dig själv.

Du bör öva på den här scenen några gånger och sedan spela igenom den igen kvällen före provet. På så sätt vet du hur allt kommer att gå under provet och oroar dig inte i onödan. Visualisering kan vara otroligt kraftfullt för att minska stress och göra att du känner dig mer förberedd.

Rätt mat

Maten vi äter och vårt mentala är nära sammankopplade. Med andra ord, vad vi äter påverkar hur pigga vi är, våra energinivåer, och hur effektivt vår hjärna kan arbeta. Med detta sagt kan din presentation på högskoleprovet direkt påverkas av maten du äter.

Rätt mat är en viktig faktor för ditt mentala under högskoleprovet. Det ger dig energi och ser till att du håller huvudet klart i flera timmar.

Både när man lär sig och när man gör själva provet är det viktigt att hitta rätt balans. Om det kurrar i magen kan du inte plugga bra och du kan inte svara bra på frågorna på provet. Men om du äter för mycket blir du sömnig och trög. Du bör äta något innan provet och ha tillräckligt med snacks med dig till rasterna i tentan.

Jag rekommenderar en hälsosam frukost på provdagen. Du kan förbereda detta kvällen innan: Skär upp lite frukt och ät en näringsrik och fiberrik måltid.

Men experimentera inte utan håll dig till dina vanliga frukostvanor. Om du brukar gå hemifrån utan frukost ska du inte äta för mycket nu heller.

Se till att du dricker tillräckligt under provet, men inte för mycket. Vatten är viktigt för att hålla dig vaken och pigg. Du får dock bara gå på toaletten under de officiella rasterna, inte under tentamen. Därför bör du också vara försiktig här. Under pausen kan du även fylla på din vattenflaska vid behov.

By Ephatech

Related Posts